Ανάπτυξη Εφαρμογών με A.I. «τόσο εύκολη όσο και η παραγγελία πίτσας»

Η βρετανική Builder.ai, με βασικό στόχο την Ανάπτυξη Εφαρμογών με A.I και ως μια από τις πιο προβεβλημένες startups τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο κατέρρευσε θεαματικά και υπέβαλε αίτηση πτώχευσης.
Η εν λόγω startup ισχυριζόταν ότι με το εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσει θα καθιστούσε την ανάπτυξη εφαρμογών «τόσο εύκολη όσο και η παραγγελία πίτσας».
Παράλληλα υποστηριζόταν από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Microsoft, η SoftBank και το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, συγκεντρώνοντας συνολικά πάνω από 450 εκατ. δολάρια και φτάνοντας σε αποτίμηση άνω του 1 δισ.
Η Builder.ai είχε κατηγορηθεί και στο παρελθόν για ψευδείς ισχυρισμούς…
Με αφορμή αυτό το περιστάτικό, ας δούμε τον μύθο που επικρατεί τους τελευταίους μήνες περί ανάπτυξης ολοκληρωμένων και λειτουργικών mobile ή web εφαρμογών με A.I. .
Είναι δυνατή η Ανάπτυξη Εφαρμογών με A.I ;
Με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (αλλά και με No-Code πλατφόρμες), ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει πολύ απλές εφαρμογές συνήθως τύπου CRUD (Create, Read, Update, Delete) και γενικότερα εφαρμογές χωρίς καμία πολυπλοκότητα. διασυνδέσεις ή real-time δεδομένα.
Ωστόσο επειδή οι περισσότερες εφαρμογές απαιτούν:
- Πολύπλοκο business logic
- Native λειτουργίες (όπως χρήση Bluetooth, κάμερας κτλ)
- Συστήματα σε πραγματικό χρόνο (chat, live tracking)
- Ασφάλεια & κανονιστική συμμόρφωση (GDPR, OAuth)
- Διασύνδεση με συστήματα πληρωμών
- Διασύνδεση με εξωτερικές υπηρεσίες (π.χ. ERP)
είναι αδύνατον να δημιουργηθούν με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο επίπεδο που αυτή βρίσκεται σήμερα.
Ίσως σε κάποια χρόνια η Ανάπτυξη Εφαρμογών με A.I να είναι πιο εφικτή.
Ωστόσο το επάγγελμα του προγραμματιστή είναι βέβαιο ότι δε θα εκλείψει για την επόμενη δεκαετία, όπως πολλοί υποθέτουν λανθασμένα.
Σίγουρα θα μεταλλαχθεί, προσαρμοστεί και εξειδικευτεί όπως εξάλλου συμβαίνει ήδη αρκετές δεκαετίες από την αρχή της ύπαρξης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Internet.