Τι είναι οι PWA εφαρμογές
(Progressive Web Apps)

Οι εφαρμογές PWA είναι όπως όλες οι εφαρμογές για κινητά και λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τις εφαρμογές που έχετε στο κινητό σας. Είναι διαθέσιμες στο Play Store και App Store απ’ όπου ο χρήστης τις κατεβάζει και τις εγκαθιστά στο κινητό του.

Ποια οι διαφορά τους με τις Native Εφαρμογές;

Μια Native εφαρμογή είναι το Facebook (ή το Airbnb, Booking, Tripadvisor κ.α.). Αυτό σημαίνει πως αν επισκεφτείτε το site του Facebook μέσω browser (π.χ. Chrome, Mozilla) θα δείτε τελείως διαφορετική διάταξη, design, κουμπιά κτλ. απ’οτι αν επισκεφτείτε την εφαρμογή του Facebook. Αυτό διότι η εφαρμογή έχει κατασκευαστεί ως διαφορετική οντότητα για να λειτουργεί αποκλειστικά σε κινητές συσκευές.

Αντιθέτως, η PWA εφαρμογή παρουσιάζει την ιστοσελίδα αλλά ως Mobile εφαρμογή. Με άλλα λόγια, ο χρήστης για να δει την ιστοσελίδα σας μέσω του κινητού του δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει πλέον μέσω του browser του (Chrome, Mozilla κτλ.) αλλά πλέον θα έχει μια εφαρμογή εγκατεστημένη μόνιμα στο κινητό του από την οποία θα μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι κατασκευάζονται με χαμηλό κόστος (σε σχέση με τις native εφαρμογές) και ο επισκέπτης δεν καταλαβαίνει την διαφορά μεταξυ native και PWA. Υπάρχουν όμως και άλλα πλεονεκτήματα:

Πλεονεκτήματα

Value for money

Πολύ πιο οικονομική και γρήγορη κατασκευή από μια native εφαρμογή.

Συμπεριφορά

Παρόμοια συμπεριφορά και εμφάνιση με μια native εφαρμογή (ο χρήστης δεν καταλαβαίνει τη διαφορά).

Updated

Πάντοτε ενημερωμένη και συγχρονισμένη αυτόματα με την ιστοσελίδα σας.

Προσαρμογή

Full responsiveness - Προσαρμογή στις οθόνες όλων των κινητών.

User Engagement

Μεγάλη αύξηση του user engagement.

Ασφάλεια

Ασφάλεια HTTPS.

Χωρίς σύνδεση

Λειτουργεί ακόμα και με πολύ χαμηλή σύνδεση στο internet ενώ οι περισσότεροι τομείς λειτουργούν και χωρίς σύνδεση στο internet.

Push Notifications

Προσφέρει την πολύ σημαντική λειτουργία των ειδοποιήσεων στην οθόνη του χρήστη.

Εύκολο download

Εύκολο και άμεσο κατέβασμα (download). Ο χρήστης κατεβάζει την εφαρμογή PWA από την ιστοσελίδα σας (ή από οποιοδήποτε url του υποδείξετε). Δε χρειάζεται να μεταφερθεί στο Play Store/App Store.
Ειδικότερα για τους χρήστες iPhone είναι πολύ χρήσιμο και γρήγορο, διότι δεν χρειάζεται να περάσουν από την διαδικασία ταυτοποίησης που τους αναγκάζει η Apple κάθε φορά που θέλουν να κατεβάσουν μια εφαρμογή.
Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα να ανέβει στο Play Store και App Store.

SEO

Βελτιώνει το SEO της ιστοσελίδας καθότι είναι πλέον στα προαπαιτούμενα της Google (Google Best Practices).

Case Study

Μια από τις πιο διάσημες εφημερίδες στην Αμερική, η Washington Post, κατασκεύασε την δικιά της PWA εφαρμογή για τους χρήστες της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα:

– Να βελτιώσει το χρόνο φόρτωσης της σελίδας κατά 88% σε σύγκριση με τον παραδοσιακό τρόπο (browser) για κινητά.
– Να αυξήσει κατά 23% τους χρήστες που επέστρεψαν στην ιστοσελίδα μέσω της PWA εφαρμογής μέσα σε επτά ημέρες.
– Eδωσε την δυνατότητα σε εκατομμύρια αναγνώστες να μπορούν να διαβάζουν άρθρα ακόμα και όταν αυτοί βρίσκονταν εκτός σύνδεσης.

Διάσημες εταιρείες που έχουν κατασκευάσει PWA για την ιστοσελίδα τους.

Γιατί είναι πλέον απαραίτητη

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά, οι χρήστες ξοδεύουν το 87% του χρόνου τους σε εφαρμογές του κινητού τους, σε σύγκριση με ιστοσελίδες από το κινητό τους (13%). Αυτό καταδεικνύει ότι το Mobile Web είναι το Nέο Web.

Demo